VITAMINE D, goed idee!
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D.
2 soorten vitamine D in voeding
Vitamine D komt in de voeding voor in 2 vormen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2.
Opname van vitamine D
Vitamine D wordt in de darm het best opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is. De gemiddelde opname van vitamine D uit de voeding wordt geschat op 80%. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen, zoals de lever.
In welke voeding zit vitamine D?
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.
Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam:
- Het zorgt dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden.
- Het zorgt daardoor voor stevige botten en tanden.
- Het is nodig om botontkalking te beperken en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.
- Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
- Het is van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
Gevolgen van een vitamine D-tekort
Bij volwassenen en ouderen kan door een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.
Gevolgen van te veel vitamine D
Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens (zie voedingsadvies hieronder) kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Dit kan resulteren in schade aan de nieren. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.
Wat is het voedingsadvies bij vitamine D?
Hoeveel vitamine D heb je nodig? Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnenkrijgen.
De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Toch kan het geen kwaad om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen. We zitten en werken met z'n alleen veel binnen en veel mensen krijgen daarom niet genoeg vitamine D binnen.
Voor meer informatie kun je mailen naar chantal@bodytecstudio.nl of maak een afspraak met onze diëtiste Chantal!
Bodytec is een vaste waarde in mijn week! - Inge Jongenotter
Ik ben Inge Jongenotter en train al 3,5 jaar met veel plezier bij Bodytec. Eén keer per week plan ik mijn training in en...
Lees meerNieuw avontuur begonnen - Sander Kosten
"Sinds eind mei ben ik samen met mijn vrouw aan een nieuwe avontuur begonnen bij de Bodytec studio. Hoewel ik in eerste in...
Lees meer