Recept bananenbrood
Overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland: bananenbrood. Wij vullen de keuken maar wat graag met de geur van deze versgebakken heerlijkheid. Wist je dat bananenbrood eigenlijk meer cake is dan brood?
Bananenbrood = cakebeslag + rijpe bananen. Althans, dat is de essentie. Hoe het ooit brood is gaan heten, daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de cakevorm waar het in gebakken wordt en de manier waarop we het eten (ten opzichte van cake). Waar we het wel over eens zijn? Het is een traktatie waar je ons voor mag wakker maken! Alleen al van de geur die uit de oven komt bij het bakken, gaan we watertanden.
Bananenbrood heeft een gezond imago, maar… That’s banana’s. Vanwege de basis ingrediënten bloem, boter, suiker (niet in de Schijf van Vijf) en ei valt het gerecht eerder in de categorie cake. Maar een bewustere ingrediëntkeuze kan ook. Bloem vervang je dan door volkorenmeel en boter door een plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie). Suiker laten we achterwege en we maken gebruik van extra rijpe bananen (want die zijn zoeter). Het is dan niet meer zoals je gewend bent, maar zo kun je alsnog met mate eten.
In dit recept hebben we bloem vervangen door fijn gemalen amandelen, dit kan je ook kopen als amandelmeel en suiker voegen we niet toe!
Ingrediënten voor 1 bananenbrood
- 6 rijpe bananen
- 15 dadels zonder pit
- 6 eieren
- 300 gram amandelmeel
- 4 gram bakpoeder
- 100 gram pecannoten
- 4 gram fijn zeezout
Dit heb je nodig
- Cakevorm
- Bakpapier
- Keukenmachine of blender
- Satéprikker
-
Verwarm de oven voor op 175 graden
-
Meng 5 bananen, eieren, amandelmeel, pecannoten, bakpoeder en zout in de keukenmachine of blender.
-
Snijd de dadels in wat kleinere stukjes en meng deze door het beslag met een spatel. Snijd de laatste banaan in de lengte door de helft en houd hem apart.
-
Maak je vel bakpapier een beetje nat onder de kraan, knijp hem uit, je kan hem nu makkelijker in je cakevorm 'vormen'.
-
Verdeel over de cakevorm en leg boven de 2 halve stukken banaan en bak in ca. 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer na 40 min. op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Bon appétit!
Edith doet al 8 jaar aan Bodytec, en met succes!
Edith is al 8 jaar een trouwe klant bij de Bodytec studio in Wateringen. Toen ze met lage rugklachten kampte, raadde haar huisa...
Lees meerMaar liefst 33,7 kilo afgevallen! Kimberly's transformatie met Bodytec
Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen." Met deze woorden vat Kimberley haar indrukwekkende transformatie samen. ...
Lees meer